'Rettigheder on/offline' bliver årets særlige tema i Uge Sex 2017
19-10-2016

Uge Sex 2017: Børn og unge skal kende deres rettigheder on/offline

Bedre kendskab til rettigheder skal styrke børn og unges evne til at sætte egne grænser og skabe fællesskaber, hvor alles rettigheder respekteres. Uge Sex 2017 stiller skarpt på rettigheder i forhold til køn, krop og seksualitet.

Skal jeg altid sige ja til et kram – også hvis jeg ikke har lyst? Skal jeg blande mig, hvis nogen taler grimt til mine klassekammerater? Hvad gør jeg, hvis jeg modtager et nøgenbillede? Særligt, hvis der er så grænseoverskridende, at jeg får lyst til at dele det med mine venner?

Alt for mange børn og unge kender ikke deres egne og andres rettigheder i forhold til køn, krop og seksualitet. For nylig viste en undersøgelse fra Børnerådet, at kun  ti procent af eleverne i 8. klasse vurderer, at de har et godt kendskab til børns rettigheder. Også andre undersøgelser bekræfter, at det halter med børn og unges kendskab til egne og andres rettigheder. 

Generalsekretær i Sex & Samfund, Bjarne B. Christensen, siger:

- Vi ser ofte – særligt på nettet – eksempler på, at børn og unges rettigheder ikke respekteres. Bedre kendskab til egne og andres rettigheder i forhold til køn, krop og seksualitet er afgørende, hvis vi skal styrke børn og unges evne til at sige fra og skabe fællesskaber, hvor alles grænser respekteres – både online og offline. Derfor bliver 'Rettigheder on/offline' temaet for den kommende Uge Sex.

Undervisningsforløb til grundskole og gymnasium
Uge Sex henvender sig hvert år til elever i 0.-10. klasse og elever på ungdomsuddannelserne med en lang række alderssvarende læringsforløb. Med dette års Uge Sex stiller Sex & Samfund skarpt på at øge børn og unges viden om rettigheder i forhold til køn, krop og seksualitet. 

- Med årets tema ønsker vi at styrke børn og unges motivation og evne til at handle i situationer, hvor egne eller andres rettigheder ikke respekteres. Målet er at skabe stærke fællesskaber, forebygge mobning, grænseoverskridelser og diskrimination, siger Bjarne B. Christensen.

I de små klasser vil undervisningsforløbene fokusere på de nære relationer i familien og i klassen – og de rettigheder, der knytter sig hertil. I folkeskolens ældste  klasser tilføjes dimensioner om rettigheder på nettet og  mere samfundsmæssige perspektiver.

Til gymnasier (stx) og Hf kommer to ny undervisningsforløb til om rettigheder online/offline. På erhvervsuddannelserne fokuserer undervisningsforløbene på diskrimination i forhold til køn, krop og seksualitet på jobbet.

Undervisningsforløbene vil inddrage fx film, dilemma-øvelser og konkrete cases. 


ER DU UNDERVISER: FÅ GRATIS UNDERVISNINGSMATERIALER HELE ÅRET

  • Underviser du i grundskolen eller på en ungdomsuddannelse, kan du tilmelde dig Uge Sex på Underviserportal.dk. 

  • Når du er tilmeldt, har du gratis adgang til de mange undervisningsforløb gennem hele skoleåret. 
     
  • Underviserportalen, som får ubegrænset adgang til, rummer næsten 100 alderssvarende  undervisningsforløb og knap 500 forskellige øvelser

Læs mere og tilmeld dig Uge Sex på ungdomsuddannelserne

Læs mere og tilmeld dig Uge sex i grundskolen