Ofte er det en følelse i kroppen, der fortæller, at ens grænser er på vej til at blive overtrådt.

Ofte er det en følelse i kroppen, der fortæller, at ens grænser er på vej til at blive overtrådt.

Hvor går grænsen?

 

”Mærk efter og sig fra, når du kan mærke, at noget ikke føles rart”. Sådan lyder opfordringen fra Emilie Fuglsang, der rådgiver unge om krop, grænser, sex og seksualitet på Sex & Samfunds rådgivningslinie Sexlinien for Unge. 

Grænser handler grundlæggende om, hvad man har lyst til, og hvad man ikke har lyst til. Det kan for eksempel handle om, hvor tæt man har lyst til at være på forskellige mennesker, hvem der må røre én forskellige steder på kroppen, og hvem der må give én et kram eller et kys.

- Grænser er noget meget personligt og en vigtig del af vores identitet.  De er med til at fortælle os, hvem vi er, og de er med til at beskytte os og sikre, at vi ikke gør noget, vi ikke har lyst til. Men at mærke sine grænser og at fornemme andres kan også være svært, fortæller Emilie.

- Grænser er nemlig forskellige fra person til person, og grænser kan ændre sig afhængig af situationen, og hvem man er sammen med.  

Emilie opfordrer til, at man øver sig i at mærke efter og lytte til sin krops signaler.  Det kan også være en god ide at formulere, hvor ens grænse går i forskellige situationer, også selvom ens grænser kan flytte sig i situationen.

- Ofte er det en følelse i kroppen, der fortæller, at ens grænser er på vej til at blive overtrådt, siger Emilie.

Når grænsen overskrides
Alle mennesker kan pludselig stå i en situation, hvor man får overskredet sine grænser, fordi man for eksempel ikke får sagt fra i tide, eller fordi nogen ikke respekterede ens nej.  I den slags situationer kan det være vigtigt at tale med nogen om det, og gerne en voksen, man har tillid til.

- Det er også vigtigt at være opmærksom på andres grænser, og hvordan de giver udtryk for dem. Hvis man er sammen med nogen, som markerer en grænse med ord eller kropssprog, skal man altid respektere det, siger Emilie.

Fra sine samtaler med unge ved Emilie, at det er vigtigt at være opmærksom på, at det også kan være positivt at overskride sine grænser.

- Man skal huske, at mange nye erfaringer starter med en grænseoverskridelse, for eksempel første gang man skal kysse eller have sex med en anden. Det er bare vigtigt, at det sker, fordi man har lyst, og selv har valgt at udfordre sine grænser, understreger hun.

Retten til kroppen
Når Emilie rådgiver unge på Sexlinien, er det altid med afsæt i de seksuelle rettigheder.

De seksuelle rettigheder udspringer af FN’s Børnekonvention og handler om rettigheder i forhold til krop, seksualitet, sundhed, privatliv og familieliv.

- Børn og unge skal vide, at de har ret til at bestemme over deres egen krop, og ret til at sige til og fra i forhold til alle former for fysisk berøring og sex, siger Emilie.

Børnekonventionen og de seksuelle rettigheder

FN's Konvention om Barnets Rettigheder – eller Børnekonventionen, som den også bliver kaldt - blev vedtaget på FN' s generalforsamling i 1989.

Børnekonventionen udspringer af FN's Verdenserklæring om Menneskerettigheder og beskriver konkrete rettigheder, som alle børn og unge under 18 år har:

 

  • Grundlæggende rettigheder - fx mad, sundhed og et sted at bo
  • Ret til udvikling - fx skolegang, fritid, leg og information
  • Ret til beskyttelse - fx mod krige, vold, misbrug og udnyttelse
  • Ret til medbestemmelse - som fx indflydelse, deltagelse og ytringsfrihed

Den internationale familieplanlægningsorgansation IPPF har med udgangspunkt i Børnekonventionen og Menneskerettighederne fomuleret de seksuelle rettigheder.

De seksuelle rettigheder handler om rettigheder i forhold til krop, seksualitet, sundhed, privatliv og familieliv.

 

Sexlinien for Unge

Sexlinien for Unge er Sex & Samfunds anonyme telefon- og brevkasserådgivning for alle unge om krop, køn, følelser, grænser, lyst, seksualitet, sex, prævention, abort, graviditet, den første gang og meget andet.

www.sexlinien.dk

 

Emilie Fuglsang


Emilie Fuglsang arbejder på Sexlinien for Unge, hvor hun rådgiver unge om krop, grænser, sex og seksualitet.

 

Tema: Børn og unges rettigheder

Sæt fokus på børn og unges rettigheder med BedreSeksualundervisning.dk.

Vi fejrer Børnekonventionens 25 års fødselsdag med et tema, der tilbyder film, øvelser og fakta til sundheds- og seksualundervisningen.

Gå til temaet