Tal med dit barn om livet på sociale medier

 

Ved du, hvad dit barn laver på Snapchat eller Instagram? Stiller du spørgsmålet 'Hvad sker der på Snapchat i øjeblikket' lige så ofte som spørgsmålet 'Hvad har du lavet i klubben i dag?'

- Børn og unges oplevelser på Instagram, Snapchat og de andre sociale medier - både de gode og de dårlige – hænger tæt sammen med, hvordan de har det. Det betyder noget for deres trivsel. Derfor skal vi tale med vores børn om livet på sociale medier og lære vores børn at passe på sig selv og hinanden og at være gode kammerater også på sociale medier, siger Marianne Lomholt, national chef i Sex & Samfund.

- Sådan en snak kan for eksempel handle om, hvordan dit barn skriver med andre, hvilke billeder dit barn deler af sig selv og andre, og hvordan dit barn beskytter sit privatliv, siger Marianne Lomholt.

Danske børn tidligst på sociale medier
Danmark er det land i Europa, hvor børn er tidligst på sociale medier og bruger det mest. Men en række nyere undersøgelser dokumenterer en række udfordringer med mistrivsel og mobning i forhold til børn og unges brug af sociale medier.

SE DE TI ANBEFALINGER NEDERST

Det er ikke sådan, at der er mere onlinemobning end off-line mobning. Men der er særlige forhold, der gør sig gældende i forhold til digital mobning – for eksempel en høj grad af uvished: Hvem er afsender på en ubehagelig besked, hvor mange har set den, hvor mange er enige, kommer der mere.

- Det kan handle om børn, der oplever, at kammeraterne skriver HATE på de billeder, som de lægger op. Eller børn, der oplever at blive slettet som ven af klassekammeraterne eller at modtage ubehagelige og anonyme beskeder, siger Marianne Lomholt.

Hjælp med at løse konflikter
Hun kalder det for eksempel også vigtigt vigtigt, at vi som forældre også hjælper vores børn med at løse de konflikter, som opstår, hvis børnene misforstår hinandens beskeder eller kommer til at skrive noget, som de ikke ville have sagt, hvis de stod over for hinanden.

- En del af udfordringerne med mistrivsel og mobning opstår, fordi børnene ikke er bevidste om forskellen på at sige noget til hinanden og skrive noget til hinanden. Derfor skal vi hjælpe børn med at trives og være en god kammerat - også på sociale medier, og det gør vi ved at styrke børn og unges evne til at skabe gode og respektfulde relationer til hinanden på sociale medier, siger Marianne Lomholt.

 

TI ANBEFALINGER

 

  1. Tal med dit barn om, hvordan man skriver til andre, hvordan man kommenterer andres opdateringer, og hvordan det er nemmere at misforstå hinanden i en besked, end hvis man stod over for hinanden
  1. Tal om hvordan man er en god ven både i den fysiske verden og på sociale medier
  1. Tal om forskellen på en privat og en offentlig profil
  1. Tal om hvilke billeder man kan bruge som profilbillede, hvilke billeder man har lyst til at dele, hvem der kan se billederne og hvilke sammenhænge, de kan komme til at indgå i. Overvej også hvilke billeder af dit barn, som du selv deler på sociale medier, og hvad dit barn synes om det
  1. Tal om, at man ikke deler billeder af andre uden at have fået lov af vedkommende
  1. Tal om hvordan man kan løse de konflikter, som kan opstå på sociale medier
  1. Tal om hvilke oplysninger, man ikke deler på sociale profiler - for eksempel ens fulde navn og adresse eller koden til profiler på sociale medier
  1. Tal om, at dit barn skal gå til dig eller en anden voksen, som dit barn har tillid til, hvis barnet oplever noget ubehageligt eller grænseoverskridende på nettet
  1. Forklar dit barn, at hun/han altid kan komme til dig med spørgsmål, tvivl og usikkerheder og lad dit barn opleve dig som en god og tryg samtalepartner - også hvis dit barn er kommet til at gøre noget, som hun/han har fortrudt. Fortæl eksempelvis, at man sagtens kan komme til at begå fejl eller gøre noget, man bagefter godt ved er dumt, og hvis det sker, så vil I gerne hjælpe.
  1. Undersøg hvilke officielle retningslinjer, der er for aldersgrænser på det sociale medie, som dit barn gerne vil have en profil på. Hvis I vælger ikke at følge de officielle retningslinjer, så overvej hvilke retningslinjer dit barn skal have for at være der - fx at man kun er venner med nogen, som man kender, at man skal have en lukket profil, og understreg at man skal beskytte sin kode. Fortæl også, at man ikke må dele følsomme oplysninger som koder, cpr nummer, telefon og adresse til nogen, man møder på nettet.   

Trivsel - rettigheder - plads til mangfoldighed

Vil du støtte vores arbejde for at styrke trivsel, rettigheder og plads til mangfoldighed hos børn og unge?

Bliv medlem på sexogsamfund.dk/blivmedlem!

Det koster kr. 125,- årligt.

 

Hvad ved forældre om børns liv på sociale medier?

Mange forældre oplever, at de ved, hvad deres børn laver på sociale medier.

Men ca. hver femte taler aldrig eller har inden for den seneste måned ikke talt med deres barn om at dele billeder og andre vigtige emner på sociale medier. 

Sex & Samfund har spurgt forældre, hvad de ved om børns liv sociale medier.

Læs mere

 

Privatsnak

Privatsnak.dk er rådgivning for børn og unge i alderen 10-15 år om alt fra pubertet, følelser, kærester og forelskelse til seksualitet, prævention og den første gang. Der kan stilles spørgsmål på både chat, telefon og brevkasse. 

Gå til privatsnak.dk

  

Sexlinien for Unge

Sex & Samfunds anonyme telefon- og onlinerådgivning til unge om seksualitet, sex, prævention, abort, graviditet, køn, krop, pubertet, lyst, den første gang og meget andet.

Gå til sexlinien.dk