Børn og seksualitet

 

Seksualiteten er en naturlig del af menneskets udvikling gennem hele livet. Men børns seksualitet er ikke det samme som voksnes seksualitet. Og det lille barns seksualitet er forskellig fra seksualiteten hos barnet i puberteten og hos teenageren.

Vi mennesker er forskellige, og seksualiteten kommer til udtryk på forskellige måder. Det gælder selvfølgelig også for børn.

Derfor kan det være svært at definere præcist, hvad der karakteriserer seksualiteten hos børn i forskellige aldersgrupper. Men overordnet kan man sige følgende om børn og seksualitet i grundskole-alderen: 

BARNET I 0.-3. KLASSE
I børnehavealderen er børnene ofte nysgerrige over for hinandens nøgne kroppe og leger seksualiserede lege med børn af begge køn.

Når børnene i seksårsalderen begynder i skole, bliver de imidlertid tit mere blufærdige og omkring 8-10 års alderen bliver mange børn generte og vil helst ikke ses nøgne.

I denne alder er børnene stadig nysgerrige, men de holder deres spørgsmål mere for sig selv, end børnehavebarnet ville have gjort.

BARNET I 4.-6. KLASSE
I 10-12 års alderen er det almindeligt, at børnene er nysgerrige omkring emner, der har med krop, følelser, sex og seksualitet at gøre.  De snakker med hinanden om det og læser gerne i blade, bøger og på nettet for at finde ud af, hvad det hele handler om.

Nogle begynder også at få kærester og kysse. Ofte synes børnene, at det kan være pinligt at tale om det med forældre eller lærere. 

Når børnene kommer i puberteten (pigerne typisk i 10-12 års alderen og drengene i 12-15 års alderen), sker der både fysiske og psykiske forandringer. Kroppen vokser, og man får hår på kønsdelene og andre steder.

Pigerne får menstruation, og drengene begynder at lave sæd. Det er også almindeligt, at både piger og drenge onanerer.

BARNET I 7.-10. KLASSE
Børn i 13-16 årsalderen er på vej væk fra barnets seksualitet og hen imod ungdomslivets. De interesserer sig for emner, der har med krop, følelser, sex og seksualitet at gøre. De snakker med hinanden om det og læser gerne i blade, bøger og på nettet. Nogle ser porno, og det gælder både drenge og piger.

De begynder også for alvor at blive tiltrukket følelsesmæssigt og seksuelt af andre, både af sit eget og det andet køn. Mange homo- og biseksuelle bliver klar over deres seksualitet i denne periode. 

Nogle får kærester, kysser og har de første erfaringer med sex. Omkring halvdelen af alle unge har prøvet at have samleje første gang, når de er omkring 16 år. 

Afprøvningen af det seksuelle er lystfyldt og dejligt for de fleste, men også forbundet med stor usikkerhed: Hvad har man lyst til? Tør man vise, at man er forelsket? Er man klar til sex?

Det er vigtigt at kunne sætte ord på sine følelser og mærke efter sine egne grænser og aflæse andres, hvis man skal have gode og positive oplevelser med det seksuelle. 

Om seksualitet

Tidligere mente man, at seksualiteten kun drejede sig om biologi og om at sikre artens videreførelse. Men i dag ved vi, at seksualitet er meget mere komplekst. Det handler både om biologi, psykologi og sociologi. Det betyder, at seksualiteten påvirkes af de regler, normer og idealer, der gør sig gældende i den tid og det samfund, vi lever i. 

Vi ved også, at seksualiteten er noget, der forandrer sig hele livet igennem. Børns seksualitet er ikke det samme som voksnes seksualitet. Og det lille barns seksualitet er forskellig fra seksualiteten hos barnet i puberteten og hos teenageren. 

Samtidig mennesker er også forskellige, og seksualiteten kommer til udtryk på forskellige måder. Dette gør sig også gældende for børn, og det kan derfor være svært at definere præcist, hvad der karakteriserer seksualiteten hos børn i forskellige aldersgrupper.

 

Bøger for små og store

Vi har samlet et udvalg af gode bøger til både højtlæsning og selvlæsning til mindre børn, større børn og unge. De fleste kan lånes på biblioteket. Se titlerne her

 

Tal om krop og følelser

Som forælder spiller du en vigtig rolle i forhold til at lære dit barn om krop, følelser, seksualitet og grænser.
Få råd og inspiration til, hvad du kan tale med dit barn om på de forskellige alderstrin, hvordan I kan tale om det på en rar måde, og hvorfor det er vigtigt. Læs mere her
 

Quiz om unge og sex

Hvor meget ved du om unge og sex? Hvad er myter, og hvad er fakta? Tør du teste dig selv i en quiz, der er lavet til elever i 7.-10. klasse? Gå til quizzen her
 

Den seksuelle debut

I de seneste cirka 20 år har den seksuelle "mediane" debutalder (den alder, hvor halvdelen af en ungdomsårgang har haft samleje første gang) ligget på omkring 16 år. Der er kun lille forskel mellem kønnene. Cirka 13 procent af de unge er påvirkede af alkohol eller stoffer ved deres første gang, og knapt 25 procent bruger ingen prævention.
 

Læs om unge og seksualitet

Læs om unge og seksualitet i en artikel af Christian Graugaard, professor i sexologi ved Aalborg Universitet: Vokseværker

Læs om unges seksuelle adfærd i Sundhedsstyrelsens seneste undersøgelse: Ung 2006